فهرست مطالب

مطالعات ادبی متون اسلامی - پیاپی 4 (زمستان 1395)

نشریه مطالعات ادبی متون اسلامی
پیاپی 4 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید مهدی مسبوق *، رسول فتحی مظفری، جواد محمد زاده صفحات 9-40
    نهج البلاغه، متشکل از خطبه ها، نامه ها و حکمت هایی است که در معنا و مفهوم، حروف و واژگان، جمله و سبک از ویژگی منحصر به فردی برخوردارند؛ به گونه ای که جنبه بلاغی آن، یکی از نشانه های اعجازگونه کلام گهربار امام علی (ع) در این کتاب شریف به شمار می رود. در این پژوهش کوشیده ایم تا با شیوه توصیفی– تحلیلی، خطبه قاصعه را با رویکرد سبک شناختی مورد بررسی قرار دهیم. برآیند این پژوهش حاکی از آن است که امام (ع) در لایه آوایی، از محسنات بدیعی همچون سجع، جناس و تنسیق-الصفات برای ایجاد موسیقی بهره برده است. افزون بر این امام (ع) تکنیک های دیگری همچون واج آرایی و موسیقی معنوی را برای غنای فضای موسیقایی کلام خود به کار گرفته است. در لایه نحوی نیز با به-کارگیری جمله های انشایی و خبری، جمله های کوتاه و شیوه های دیگری همچون تقدیم و تاخیر، حصر و تاکید خبر، معانی مورد نظر خود را بیان داشته است. در سطح واژگانی، استفاده از واژه های مرکب از موارد سبک ساز این خطبه به شمار می رود. در سطح بلاغی نیز، امام (ع) با به کارگیری انواع صور خیال همچون استعاره های تمثیلی، اضافه های تشبیهی، کنایه و مجاز، انبوهی از تصویرهای ادبی زیبا خلق نموده که این امر نشان دهنده قدرت تخیل بالا و فصاحت ایشان می باشد. در لایه فکری نیز امام (ع) ضمن تبیین اهمیت جهاد، اعتقاد به توحید و نبوت پیامبر (ص) و لزوم عبرت پذیری از پیشینیان، به مسئله شیطان-شناسی تاکید نموده و با اشاره به داستان های تاریخی، خواننده را با خود همراه کرده است.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، خطبه قاصعه، لایه های سبک شناسی
  • ابوالحسن امین مقدسی، غلامعباس رضایی هفتادری، عبدالوحید نویدی * صفحات 41-64
    مشخص نمودن ساختار، اساس و بنیان تحلیل یک متن است. ساختار متن، شبکه ای است که در نتیجه روابط اساسی موجود میان عناصر متن به وجود می آید. یکی از راه های دستیابی به این ساختار، کشف دوگانگی های موجود در متن است؛ به طوری که تمام عناصر تشکیل دهنده متن، جایگاه خود را در این دوگانگی ها داشته باشد. پژوهش پیشرو بر آن است تا با روش توصیفی – تحلیلی و از رهگذر قطع (عدم ارتباط) و وصل (ارتباط) ، دوگانگی موجود در خطبه دوم نهج البلاغه را مورد بررسی و ارزیابی قرار دهد.
    نتایج مقاله حاکی از آن است که در ساختارهای شماره اول و دوم، وصل ایجابی و در ساختار شماره سوم قطع سلبی و در ساختار شماره چهارم نیز وصل ایجابی حاکم است و در همه این موارد، قطع و وصل ها چه ایجابی و چه سلبی کاملا در راستای اهداف ساختارها و نیز هدف کلی متن که همان اندیشه دینی است، به کار گرفته شده اند.
    کلیدواژگان: امام علی (ع)، نهج البلاغه، تحلیل خطبه، دوگانگی قطع و وصل
  • محمد کاظم قهاری کرمانی *، محسن قاسم پور صفحات 65-84
    یکی از شیوه های کاربسته در احادیث برای شیواگویی، روگردانی از ادبیات و سبک گفتار روزمره است. روزمره نبودن کلام، یکی از شیوه هایی است که گاه ادیبان با کاربرد آن به کلام خود گیرایی می بخشند؛ و به آن آشنایی زدایی می گویند؛ پدیده ای که باید درک آن برای شنونده دست یافتنی باشد. یکی از شیوه های این رویکرد ادبی، برجسته سازی است. برجسته سازی یعنی به کارگیری عناصر زبان به گونهای که شیوه بیان جلب نظر کند و غیرمتعارف باشد. برجسته سازی از شگردهای آشنایی زدایی برای گیرایی ذهن شنونده در مکتب نقد ادبی صورت گرای روس است.
    تلاش ما در این پژوهش بر پایه این رویکرد آن است که با روش توصیفی تحلیلی در چارچوب مکتب یاد شده، شگردهای برجسته سازی به کاربسته در احادیث کتاب فضل قرآن اصول کافی را جستجو و سودهای کاربست این پدیده را یافته و پیامدهای آن را کالبد شکافی کنیم.
    برآیندهای این پژوهش نشان دهنده آنند که نخست از این سازوکار در احادیث بهره گیری شده است، دو آنکه گونه های برجسته سازی دراین بخش از احادیث کتاب کافی، بسیار متنوع خود نمایی می کنند و سه آن که چون احادیث این بخش در پیوند با قرآن کریم بوده اند، در می یابیم معصومان: در پی راهنمایی آدمیان و ترغیب آنان به سوی این کتاب هدایت گر از هنر و شیوه ی برجسته سازی سخنان خود برای گیرا شدنشان سود جسته اند.
    کلیدواژگان: اصول کافی، کتاب فضل قرآن، مکتب صورت گرای روس، برجسته سازی
  • فاطمه فتاحی سده *، اعظم پرچم صفحات 85-110
    هر داستان دارای عناصری است که کالبد آن را به وجود می آورد؛از جمله داستان حضرت شعیب (ع) که به زندگی این پیامبر در شش سوره قرآن در سه چشم انداز کلی؛در ارتباط با مردم شهر مدین؛ اصحاب ایکه و خانواده می پردازد. هدف قرآن، داستان پردازی نیست ؛ولی در این سوره بسیاری از جنبه ها و عناصر داستانی متعارف ادبیات داستانی وجود دارد، هم چنین با تصاویر زنده و بدیعی که به وسیله الفاظ و تعابیری چند خلق شده اند، صحنه های شگفت و جذابی در پیش روی بیننده قرار داده چندان که گویی در زمان حال اتفاق افتاده است.
    مقاله حاضر به بررسی و تحلیل عناصر نمایسی و ادبی داستان حضرت شعیب (ع) از جمله طرح، کشمکش، شخصیت پردازی، زمان، مکان و گفتگو و همچنین عناصر ادبی آن نظیر عنصر عاطفه،خیال ، اسلوب و فکر می پردازد تا ملاحظه شود قرآن در بیان داستان های خود تا چه اندازه از شیوه هنری و ادبی بهره جسته، چگونه زبان هنر و ادبیات را وسیله ای مناسب و شایسته در خدمت اهداف تربیتی و هدایتی خود قرار داده است.
    کلیدواژگان: قرآن، حضرت شعیب، داستان، عناصر هنری، عناصر ادبی
  • امیر مقدم متقی *، فاطمه قلی پور صفحات 111-136
    تناسب لفظ و معنا، یکی از مولفه های علم بلاغت و از آرایه های بدیعی است که به معنای تناسب الفاظ با معانی مورد نظر متکلم، در بافت زبانی و موقعیتی کلام است. این تناسب، شامل تناسب ساختاری، آوایی و معنایی بوده و هدف آن، انتقال رساتر پیام به مخاطبان می باشد. این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی تناسب لفظ و معنا در خطبه های اشباح، قاصعه پرداخته تا تاثیر عناصر ادبی و بلاغی و آوایی را در القای بهتر معنا نشان دهد. بنابر مطالعات انجام شده، پیوند و هماهنگی که بین الفاظ و معانی در این خطبه ها وجود دارد، ناشی از تناسب هایی است که میان لفظ و معنا می باشد؛ نظیر تناسب سیمایی و ساختاری که در ظرافتهایی همچون سجع، جناس و تشابه الاطراف تحقق یافته؛ تناسب آوایی که در ظرافتهایی همچون تکرار همخوان آغازین ،تکرار واکه ،تکرار همخوان پایانی و تکرار هجای کامل نمود یافته و تناسب معنایی که در مواردی چون حسن مطلع، حسن تخلص،حسن ختام، تضاد و مراعات النظیر شکل گرفته است.
    کلیدواژگان: تناسب، لفظ، معنا، قاصعه، اشباح
  • مریم هاشمیان *، ریحانه ملازاده صفحات 137-160
    انسجام یکی از عناصر زبان شناسی متن است که برای تحلیل متون به کار می رود. از آن جا که قصیده همزیه «کرب و بلا» یکی از معروف ترین و تاثیرگذارترین مراثی حسینی است که از سید رضی- جامع نهج البلاغه- به یادگار مانده، لذا این پژوهش بدان اختصاص یافته است. نوشتار حاضر بر آن است تا با استفاده از تکنیک نوین انسجام، نقش قرار گرفتن واحد های واژگانی، در پیوستگی متن و رساندن معنای مورد نظر به مخاطب را نشان دهد. هر چند درباره شریف رضی و اشعارش مقالات ارزشمندی نگاشته شده، اما تاکنون در مورد تاثیر انسجام واژگانی با محوریت این قصیده مطلبی به رشته تحریر در نیامده است. بدین منظور ابتدا به تعریف انسجام واژگانی و انواع آن می پردازیم و سپس نمونه هایی از عناصر آن را در این قصیده مورد بررسی و تحلیل قرار می دهیم. شیوه کار در این تحقیق توصیفی-تحلیلی و آماری است. یافته های پژوهش حاکی از این است که شریف رضی در رثای خود به ترتیب از ترادف، همنشینی، طباق ایجاب و تکرار بیشترین بهره را برده است. همچنین برای تثبیت و تبیین مضمون شعر طباق ایجاب به جای طباق سلب به کار رفته زیرا طباق سلب معمولا برای اشاره گذرا و سطحی به یک امر به کار می رود.
    کلیدواژگان: انسجام واژگانی، قصیده شریف رضی، امام حسین (ع)
  • ناصر فرنیا * صفحات 161-176
    بررسی ویژگی های سبکی هر اثر ادبی، یکی از ابزارهای مهم، در تعیین شاخصه های زبانی، فکری و ادبی آن اثر است، که با ارائه ی اطلاعات دقیق و مستند، اهمیت و ارزش یک نوشته ی ادبی بیش از پیش معلوم می گردد. شباهت ها و مشترکات زیادی ما بین یک غزل از دیوان اشعار امام عبدالقادر گیلانی، عارف و شاعر قرن ششم (561-471ه) با یک غزل از دیوان غزلیات شمس الدین محمد حافظ شیرازی (792-727 ه) وجود دارد. هر چند همیشه و همه جا وجود تشابه و مشترکات میان دو شعر یا دو اثر دلیل بر اقتباس و تاسی نیست، بنابراین به منظور مشخص شدن جواب این سوال که آیا حافظ، شاعر و عارف مشهور قرن هشتم هجری در سرودن غزل خود از غزل امام عبدالقادر گیلانی عارف و شاعر قرن ششم هجری اثر پذیرفته است یا نه؟ به بررسی سبک شناسانه دو غزل پرداخته و آن ها را در سه سطح زبانی، فکری و ادبی مقایسه و تحلیل نموده و با توجه به موارد مشترک زیاد ما بین آن ها از جمله وزن، ردیف، درون مایه و محور فکری در شعر دو شاعر می توان نتیجه گیری کرد که به احتمال زیاد حافظ این غزل امام عبدالقادر گیلانی را دیده و از نظر گذرانیده است.
    کلیدواژگان: امام عبدالقادر گیلانی، حافظ، غزل، سبک
|
  • Javad Mohammad Zadeh Pages 9-40
    Nahjul Balagha consisting of Sermons, letters and Wisdom That Has a special place in meaning, concept, words, letters, sentences and style. So that the rhetorical aspect of this book considered one miracle sign of the precious words of Imam Ali. This study aims to explore and expression the aesthetic of Imam Ali's speech style. So we chose this book to analyze and examine the One of the longest sermon that is “Ghasea” In terms of stylistics that is based on a five layer (phonology, syntax, vocabulary, rhetorical and intellectual). In the Phonetic level, some innovative advantages such as rhyme, pun and harmonious Features have were repeated many that had a significant role in creating music. Also Imam Ali is used Techniques such as (musical letters, musical thought) to create music. In The syntactic layer (combined), Imam by using the method of Interrogative and predicative, including short Sentence and virtual and various elements such as Presented and delay, restriction and Emphasis on predicative Sentences, Expressed the meaning and concept this sermon. At the lexical level, the use of compound words (additional, attribute) is one of the Factors shaping the style in this sermon that are expressed by using the Precise choice of meanings vocabulary.
    Keywords: Imam Ali, ghasea, Sermon, Stylistic, Analysis
  • A. Amin Moghadasi, Gh. Rezaei, A. Navidi * Pages 41-64
    Determining the structure is the foundation of a text. Text Structure is a network that comes As a consequence of the fundamental relationships between elements of the text. Explore the dualities of the text is One of the pathways to achieve this structure So that all the component elements of the text, have Their replacement in these duplicities. This search aims to Assessment the Available duplicities in the second sermon of nahjolalbalagheh by analytical- descriptive methods and through Connect and disconnect.
    The results of study show that in one and two Number Structures, there is exigency Connect and in three Number Structure there is divestiture Connect and in four Number Structure there is exigency Connect too. And in all of this cases, Connect and disconnect has been used In order to goals of the Structures and final goal of the text that is The religious thought.
    Keywords: Imam Ali (AS), Nahjolalbalagheh, sermon analysis, dualities of Connect, disconnect
  • Mohammad Kazem Ghahhari Kermani *, Mohammad Kazem Ghahhari Kermani Pages 65-84
    One way that the traditions has applied for eloquently is diverging from routine literature and style of speech. Not using routine words, is a method that often belletrits apply to make their words more attractive. It is called deviation. Deviation should be apprehensible for addressee. One way of literary deviation is Foregrounding. Foregrounding means using old, démodé and antique words and phrases in routine and official language or continental usage of a language into other language or revival of words which are not accessible to public and cause the recognition of language in school of literary criticism of Russian formalism. It seems that in this study according to this approach, has been tried to search archaic words in some surahs of the traditions grace books kafee Quran by the use of descriptive_analytic method in the frame work of school of Russian formalism and the analyse of the advantages of utilizing and frequency of words in other parts. The results of this research shows that the seeked Foregrounding in this article which have been considered in some surahs of the traditions grace books kafee Quran, have been used in other parts rarly.
    Keywords: Usul al-Kafi, Book grace of the Holy Quran, Russian formalism school, Foregrounding
  • Fatemeh Fatahi *, Azam Parcham Pages 85-110
    Each story has elements that it creates the body, including the story of Prophet Shuaib (peace be upon him) that the Prophet's life in the six chapters of the Quran in three general perspective, in relation to the people of Midian; dwellers in the wood, and the family pays . The purpose of the Quran is not fiction, but in this chapter many aspects and elements of conventional fiction is fiction, also with live images and imagery that have been created by a few wordings, scene of strange and fascinating ago put the viewer so that if it had happened at the time.
    This article aims to analyze the elements Nmaysy and literary story of Shoaib (s), including design, conflict, character, time, place and dialogue as well as its literary elements such as the element of emotion, imagination, style and think it pays to consider the Quran.
    Keywords: the Quran, Prophet Shuaib, story, elements of artistic, literary elements
  • Amir Moghaddammottaghi *, Fatemeh Qolipoor Pages 111-136
    Fitness word and meaning, one component arrays rhetoric and imagery that is meant to fit with the meanings of the words of the speaker, in the context of language and speech a situation. This proportion, the proportion of structural, phonetic and semantic, and to convey the message to the audience. This analytical method to assess the appropriateness of the term and meaning in sermon,s ghosts, Qash paid to literary and rhetorical elements and sound effects to better instill a sense of show. According to studies, links and coordination between words and meanings, there is an aspect of fitness in elegances like rhyme, pun, the similarity of generality, fit and repeat the initial consonant vowel phonetic elegances such as repeat and repeat the final consonant and full syllable repetition, semantic relevance, such as Hassan informed, good pen, good conclusion, conflict and observealnzyr, the proportion of words and meaning and deal and makes him a veritable purposes, as well as utilizing imagery such as simile, metaphor, allegory and metaphor, the strength and relevance of words and meaning has an important role.
    Keywords: proportionality, meaning, Ashbah, Qaseah
  • Maryam Hashemian *, Reyhane Molazadeh Pages 137-160
    Solidarity is one of the textual linguistic elements which is used to analysis texts. Since the Hamzie Ode “KarboBala” is one of the most famous & influencing Hosein’s elegies which has been left as memorial from SeyedRazi- JameNahjolbalaghe, therefore, this study is dedicated to it. Using the new technique of solidarity, itaims to show the role of fixing the lexical units in textual continuity & to convey the desired meaning to the second person. Although valuable articles have been written about the Sharif Razi and his poems, by focusing on this ode, no text has been written about lexical solidarity influence so far. For this purpose,at first, the lexical solidarity & all types of it will be defined and then, examples of lexical solidarity elements will be studied & analyzed in this ode. In current article, methodology is analytical-descriptional& statistical. the findings suggest that Sharif Razi have been most enjoyed the synonymity, juxtaposition &correspondency of the exigency &iterationin his elegy. To prove& explain the poem content, exigency conforming has aslobeen usedinstead of deprival one because deprival conforming is useful for referring to one transient or superficial matter.
    Keywords: Lexical Solidarity, Sharif Razi elegy, Imam hosein
  • Naser Farnia * Pages 161-176
    The analysis of stylistic features of any literary work is one of the most important tools in determining linguistic, intellectual and literary indicators of that work which by providing detailed and well-documented information reveals the significance and worth of a literary work more than before. In this research the author tries to answer this question whether Hafez (the famous poet and mystic lived in eighth century A.H.) in composing his ghazals has been under the influence of Imam Abdullghader Gilani (the mystic, poet and the founder of Ghaderiyeh Doctrine lived in 471-561 A.H.) or not? To answer this question the author has attempted to carry out a stylistic analysis of a ghazal of Hafez and a ghazal of Imam Abdullghader Gilani and has analyzed the mentioned poems in three stages of linguistic, intellectual and literary aspects. Finally, with respect to common features between these two poems, common in rhythm, Radif, theme and intellectual level, it can be claimed that to a large extent Hafez has taken this ghazal of Imam Abdullghader Gilani into consideration.
    Keywords: Imam Abdullghader Gilani, Hafez, Ghazal, Styli